Novice

23.04.2020

Rezultati bralnega tekmovanja Berimo z Rovko Črkolovko

Danes, 23. aprila, ob svetovnem dnevu knjige, razglašamo rezultate bralnega tekmovanja za 5. in 6. razrede osnovnih šol Berimo z Rovko Črkolovko

Ob svetovnem dnevu knjige razglašamo rezultate že 4. bralnega tekmovanja, ki ga organizira Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Berimo z Rovko Črkolovko.  Vodeno bralno tekmovanje Berimo z Rovko Črkolovko je izviren pristop k spodbujanju branja in izboljšanju bralnih navad med petošolci in šestošolci, ki spodbuja medvrstniško kolegialnost, povezanost, možnost sodelovanja in timsko delo. Bralno tekmovanje je naravnano na oddelčno skupnost, kar pomeni, da mora vsak prijavljeni učenec prebrati najmanj eno knjigo iz bralnega seznama, da bi se razred lahko uspešno uvrstil.

Letošnja skupna zmagovalca sta oddelka 5.a Osnovne šole Dekani in  6.a Osnovne šole Antona Ukmarja Koper, iskrene čestitke!

Ob tej priložnosti se za izkazano zaupanje in sodelovanje zahvaljujejo vsem sodelujočim šolam, mentorjem, ostalim učiteljem in staršem, predvsem pa našim izjemnim bralcem, ki so ponovno navdušili z izjemnimi rezultati.

Op. Posredujemo le podatke o razredih, ki so osvojili prvo, drugo ali tretje mesto. Podrobnejši rezultati bodo v kratkem objavljeni na spletni strani bralnega tekmovanja.

 

 

REZULTATI IN ZMAGOVALCI

Oddelek 5.a Osnovna šola Dekani in  oddelek 6.a Osnovna šola Antona Ukmarja Koper

 

5. razred

Tekmovalo je 36 oddelkov petošolcev, med katerimi se je uspešno uvrstilo 22 razredov.

1. mesto: Osnovna šola Dekani, oddelek 5.a – skupno prebrali 376 knjig, povprečno 18,8 knjig na učenca

2. mesto: Osnovna šola Dr. Bogomirja Magajne Divača, Vreme, oddelek 5.d – skupno prebrali 166 knjig, povprečno 16,6 knjig na učenca

3. mesto: Osnovna šola Ivana Babiča-Jagra Marezige, oddelek 5.a – skupno prebrali 261 knjig, povprečno 11,87 knjig na učenca

 

6. razred

Tekmovalo je 32 oddelkov, med katerimi je 14 takšnih, ki so uspešno izpolnili pogoje.

1. mesto: Osnovna šola Antona Ukmarja Koper, oddelek 6.a – skupno prebrali 344 knjig, povprečno 13,76 knjig na učenca

2. mesto: Osnovna šola Dekani, oddelek 6.a – skupno prebrali 161knjig, povprečno 8,05 knjig na učenca

3. mesto: Osnovna šola Dr. Aleš Bebler-Primož Hrvatini, oddelek 6.c – skupno prebrali 151 knjig, povprečno 7,95 knjig na učenca

 

Najboljši bralci

Med učenci je ponovno nekaj izvrstnih bralcev, ki so prebrali veliko število knjig, uvrščenih na seznam bralnega tekmovanja. Za svoj neverjeten uspeh bodo nagrajeni z medaljo in darilcem.

- Petošolci, ki so prebrali prav vseh 43 knjig iz Rovkine knjižne police so Zarja Stojanovič, Noel Ugrin Bon, Veronika Veljič, Kris Furlan, Neža Muha, Valentina Cah, Vita Mihalič, Matej Gunjač in Jernej Kozlovič. Med najboljše bralce se je uvrstili tudi Alessandra Mihalič (42).

- Šestošolci, ki so prebrali vseh 42 knjig so Darijan Savanović, Tanaja Sever in Karin Batista. Med najboljše bralce so se uvrstili tudi Lan Sever (39), Neža Koren (35), Gal Kos (35), Marijana Panić (30), Lucija Šajn (30), Taja Madruša (25) in Andrea Basili (24).

 

Najboljši komentar in nagrajeni likovni izdelki

Učenci so tudi letos pridno komentirali prebrane knjige na spletnem portalu – najboljše izmed skupno kar 2090 komentarjev smo izpostavili na spletni strani, učenec si je tako pridobil naziv Promotor branja. Častni naziv so si letos prislužile Karin Batista, Špela Pintarič, Nely Kajzer, Sara Komac, Anja Zornada, Nikol Kapun in Lucija Šajn, ki bodo za svoje dosežke nagrajene z medaljo in darilcem. Nagrajene bodo tudi najboljše likovne stvaritve, ki so nastale izpod mojstrskih rok kreativnih učencev, med katerimi so izstopali izdelki učencev Osnovne šole Dr. Bogomirja Magajne, Vreme in učencev slovenščine iz Društva Slovencev RS Triglav Banja Luka. Njihove izdelke si boste lahko kmalu ogledali na naši spletni strani.

 

Sodelujoče ustanove

Nič čudnega, da je naša Rovka Črkolovka že prava velikanka! Letos je njeno bralno skupnost sestavljalo kar 1154 učencev petih in šestih razredov, s katerimi je v štirih mesecih skupno prebrala približno 4900 knjig!

Z nami so to šolsko leto brali:

- učenci osnovnih šol obalno-kraške regije: Osnovna šola Antona Ukmarja Koper; Osnovna šola Cirila Kosmača Piran; Osnovna šola Dekani; Osnovna šola Dr. Aleš Bebler-Primož Hrvatini; Osnovna šola Dr. Bogomirja Magajne Divača, Vreme; Osnovna šola Dragottina Ketteja Ilirska Bistrica; Osnovna šola Dutovlje; Osnovna šola Elvire Vatovec Prade; Osnovna šola in vrtec Ankaran; Osnovna šola Istrskega odreda Gračišče; Osnovna šola Ivana Babiča-Jagra Marezige; Osnovna šola Koper, Osnovna šola Livade Izola; Osnovna šola Lucija; Osnovna šola Prestranek; Osnovna šola Sečovlje; Osnovna šola Šmarje pri Kopru; Scuola elementare Pier Paolo Vergerio il Vecchio;

- učenci slovenskih osnovnih šol iz Trsta: Nižja srednja šola Iga Grudna; Nižja srednja šola Ivana Cankarja; Nižja srednja šola Simon Gregorčič; Nižja srednja šola Sv. Ciril in Metod Sv. Ivan; Osnovna šola Albin Bubnič; Osnovna šola Alojza Gradnika, Repentabor; Osnovna šola Fran Saleški Finžgar Barkovlje; Osnovna šola France Bevk Opčine; Osnovna šola Grbec - Stepančič; Osnovna šola Voranc Dolina;

- učenci  Zvezne gimnazije in zvezne realne gimnazije za Slovence v Celovcu in

- učenci pouka slovenščine iz Društva Slovencev RS Triglav Banja Luka.

 

Rovkina knjižna polica in največkrat prebrane knjige

Kot vsako leto se je tudi letos odvijala napeta tekma med dekleti in fanti – dekleta so uspela ohraniti sloves boljših bralk, saj so skupno prebrale približno 2900 knjig, fantje pa nekaj manj, okoli 2100. Petošolci so sicer največkrat posegli po knjigi Pozor, huda babica!, sledijo Otilija in rumena mačka ter Jaz, Elvis Riboldi. Knjigam so v povprečju podelili 89 od 100 možnih točk.
Šestošolce je največkrat prepričala knjiga Otilija gre v šolo, drugo mesto je osvojila Želim si, tretje pa Jaz, Elvis Riboldi in kitajska restavracija. Knjige so si v povprečju prislužile 88 točk. V letošnjem šolskem letu smo na Rovkino knjižno polico dodali kar nekaj novih naslovov različnih žanrov, med katerimi so največkrat prebrali dela Želim si, Ranta in košarkatorji, Črna kraljica in Šola magičnih živali.

 

Podelitev nagrad in zaključni izlet

Zavedamo se, da je pomembna motivacija pri branju udeležba na zaključni prireditvi, kjer so otroci za svoje dosežke nagrajeni, in nagradni izlet za zmagovalni razred. Žal smo morali letos oboje zaradi izrednih razmer prestaviti. Učenci bodo, takoj ko bodo to razmere omogočale, prejeli priznanja, nagrade in pokale.

Vsem učencem in šolam čestitamo za izjemne rezultate!Verjamemo, da so se ob branju zabavali, sprostili, smejali, kdaj potočili kakšno solzo, spoznali veliko novih dežel in zgodovinskih obdobij ter mnogo več. Predvsem pa upamo, da smo razplamteli njihovo bralno vnemo, saj v knjižnici nanje čaka še ogromno zanimivih knjig!

 

Kratka predstavitev našega bralnega tekmovanja in njegovega razvoja

Vodeno bralno tekmovanje Berimo z Rovko Črkolovko je izviren pristop k spodbujanju branja in izboljšanju bralnih navad med petošolci in šestošolci, ki spodbuja medvrstniško kolegialnost, povezanost, možnost sodelovanja in timsko delo. Projekt je do sedaj prejel dve pomembni priznanji, in sicer nagrado Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte splošnih knjižnic 2018 in priznanje slovenske sekcije IBBY za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja.

Bralnega tekmovanja se je od prve izvedbe v šolskem letu 2016/2017 do danes udeležilo že 3326 učencev iz 197 oddelkov, ki so skupno prebrali več kot 14.500 knjig. Učenci so, razen redkih izjem, vzporedno z bralnim tekmovanjem opravili tudi bralno značko. Bralno tekmovanje je seglo tudi izven mestnih in celo državnih meja. Pridružile so se nam namreč vse knjižnice obalno-kraškega območja, slovenske osnovne šole v Italiji prek Narodne in študijske knjižnice Trst, učenci pouka slovenskega jezika iz Banja Luke ter učenci zvezne gimnazije Celovec. Veselimo se tudi širitve bralnega tekmovanja na Hrvaško in v Beogradu, presenetile so nas celo pobude za sodelovanje iz Anglije in Argentine.

 

Spletni portal bralnega tekmovanja v času izrednih razmer na voljo vsem otrokom iz celega sveta

V času izrednih razmer zaradi koronavirusa smo se v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper odločili, da vsem otrokom iz celega sveta omogočimo dostop do spletnega portala bralnega tekmovanja »Berimo z Rovko Črkolovko«. Obiščite nas na www.bralnotekmovanje.si in se nam pridružite pri branju knjig, ki si jih lahko kot naši člani brezplačno izposodite na portalu Biblos, pogovarjajte se z vrstniki in izmenjujte mnenja o knjigah, rešujte interaktivne kvize in si oglejte zanimivosti, ki smo jih skrbno pripravili samo za vas!

 

Hvala, da ste del naše bralne skupnosti!


Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper
Obratovalni čas

Pon / Tor / Sre / Čet / Pet

09:00-19:00

Sob

08:00-13:00

Pon / Tor / Sre / Čet / Pet

09:00-19:00

Sob

08:00-13:00

Zaprto

Pon / Tor / Čet / Pet

09:00-14:00

Sre

09:00-18:00

Zaprto

Pon / Tor / Sre / Čet

09:00-14:00

Zaprto

Pon / Tor

15:00-19:00

Sre

07:00-11:00

Čet / Pet

11:00-15:00

Zaprto

Pon / Tor

11:00-14:00

Sre

12:00-15:00

Čet

16:00-19:00

Pet

07:00-10:00

Pon / Tor

13:00-19:00

Sre / Čet / Pet

09:00-15:00

Sob

08:00-13:00

Želimo vam prijetno branje.

Knjižnica Koper - Biblioteca Capodistria

Trg Brolo  1

6000 Koper - Capodistria

 

Podaljševanje gradiva:

Oddelek za odrasle 05 66 32 605

Oddelek za mlade bralce 05 66 32 617

Za vsebino © 2015 Osrednja knjižnica SREČKA VILHARJA KOPER
Avtorji: EMIGMA